Contact

Flow To Grow

+32 477 86 07 02

info@flowtogrow.be

 

Quisque iaculis facilisis lacinia. Mauris euismod pellentesque tellus sit amet mollis.
— Hope K.

Passionistenstraat
Kruishoutem, Vlaanderen, 9770

+32 477860702

6 Misverstanden over Mindfulness & Meditatie

Blog

6 Misverstanden over Mindfulness & Meditatie

Sofie-Anne Heyse

1.    “Door te mediteren zal ik stoppen met denken”: 

Stoppen met denken is een hele uitdaging en quasi niet haalbaar. Zelfs als je enkele jaren in de Himalaya zou zitten mediteren in de hoop van geen prikkels meer rond jou te hebben, zullen er gedachten voorbij komen. De bedoeling van meditatie is niet om de gedachten te stoppen. Je neemt je voor om jouw gedachten te observeren. Je gaat zitten en neemt je gedachten waar alsof het gedachtenwolken zijn. Door dat te doen, word je stilaan bewust van het feit dat je aan het denken was. Daardoor maak je kennis met de kwaliteit van je gedachten. Dit creëert een mogelijkheid om bewust te gaan kiezen: maak ik deze gedachte groter? Of laat ik ze los? Het resultaat is dat je gedachtestroom vermindert en dat je stilaan ruimte creëert voor meer helderheid en nieuwe ideeën. 

2.    “Door Mindful te zijn, zal ik geen stress meer hebben”: 

Mensen die Mindful in het leven staan, ervaren net als iedereen stress. Stressvolle situaties zullen er altijd zijn. Het verschil zit hem in jouw relatie met stress en de manier waarop jij met stress omgaat. Je kijkt ruimer naar stressvolle situaties en je leert het onderscheid te maken tussen dat stuk waar je niets kan aan veranderen en dat stuk waar je wel mee aan de slag kan. Je ziet het onderscheid tussen jouw deel van de verantwoordelijkheid en het deel van de andere. 

3.    “Meditatie is zweverig”: 

Het ziet er misschien zweverig uit, maar dat is het niet : meditatie helpt je gronden, verankeren en centeren. Wij associëren het beeld van iemand die zijn ogen dicht doet, met rusten, slapen, niets doen. Dat staat lijnrecht tegenover de haast waarmee we in het leven staan. We zijn ervan overtuigd dat we enkel en alleen door actie te ondernemen, onze doelen zullen bereiken. Door eerst je aandacht naar binnen te keren, leer je verbinding maken met jouw binnenwereld. Je ontdekt hoe het werkelijk met je gaat, je begrijpt beter welk effect een situatie op jouw systeem heeft, je herkent wat jij precies nodig hebt en je leert jouw eigen gevoelige punten en kwetsuren kennen. Kortom, door jezelf beter te leren kennen, kan je beter zorgen voor jezelf en leer je jouw keuzes bewuster afstemmen met dat wat resoneert met jouw diepste kern; met jouw authentieke waarheid. Daarna is het tijd voor actie: het leven is een balans van eerst op verkenning te gaan naar binnen en pas daarna bewuste actie naar buiten te ondernemen.

4.    “Meditatie is niets voor mij, ik kan niet stil zitten: ik ga liever sporten”:

Sporten is en blijft gezond. Wanneer je “in the zone” geraakt, is het inderdaad een goede manier om jouw gedachten “te verzetten” en de batterij weer op te laten. Toch is het een valkuil wanneer je meditatie wil vervangen door sporten. Stil worden, kan confronterend zijn. Je komt jezelf tegen en dat is niet altijd leuk. Dus worden we creatief en gaan we allerlei dingen verzinnen om vooral niet te hoeven stil worden. Sporten kan dus ook tot het vluchtgedrag behoren. Vluchtgedrag covert weerstand. Het kan ook een en/en verhaal zijn. Mediteren na het sporten is een heerlijke ervaring!

5.    “Ik heb verkeerd gemediteerd”:

Je kan niet verkeerd mediteren. Het enige wat verkeerd kan gaan is dat je niet mediteert. Meditatie kan zowel een aangename ervaring zijn als een onaangename. Wat je ook ervaart, het hoort bij de flow van het leven. Meditatie weerspiegelt de ups en de downs van het dagelijkse leven. 

6.    “Mindfulness is een hype die zo weer voorbij gaat”: 

Ook hier is het tegendeel waar. Mindfulness & meditatie doen langzaam maar zeker hun intrede in de Westerse manier van leven. Het helpt ons vertragen en dat geeft ons een gezonder perspectief op de hectiek van het leven. Het collectief bewustwordingsproces is met een gigantische snelheid aan het stijgen. Door zelf te leren mediteren en je eigen bewustwording te vergroten, zal je makkelijker mee stromen in de natuurlijke flow van het leven.