Stilte in de storm

Stilte in de storm

Dat we liever de kunst van het zwemmen onder de knie krijgen in een rustig meer dan bij storm op zee, is evident. Zo gaat het ook met ondernemen. Het is een stuk aangenamer – en meer aangewezen – om onze zakelijke vaardigheden te ontwikkelen wanneer de omstandigheden daar optimaal voor zijn. Lees: in situaties waarin we niet onder druk staan. 

Een coachee waarmee ik al een tijd op pad ben, laten we haar Anna noemen, mocht dat aan de lijve ervaren. Ik leerde haar kennen als een bijzonder getalenteerde vrouw met veel potentieel én met de ambitie om dat potentieel nog meer naar voren te laten komen. Want in het werken met haar team mocht Anna zich dan als een vis in het water voelen, in bestuursvergaderingen was dat aan de start van ons groeitraject echt niet het geval. Naar haar team toe communiceerde ze rustig, to the point en bijzonder professioneel en liet ze moeiteloos ieders talent tot bloei komen.

Op de wekelijkse bestuursvergadering zag het er tot voor kort heel anders uit. Iets in Anna leek in die setting telkens te blokkeren. Daardoor durfde ze soms het woord niet te nemen en nam ze op andere momenten net te fel het woord, om zich vervolgens in haar betoog te verliezen.
Freeze or fight. Een lastige situatie die haar stress bezorgde en waarin ze zelf geen verandering leek te kunnen brengen. Hoe kon ze, ook in omstandigheden die ze als pittig ervoer, dichtbij zichzelf en in haar zachte kracht blijven?

Via het inzetten van een handvol beproefde tools, kon de ontdekkingstocht beginnen. Anna oefende zich onder meer in het regelmatig nemen van een adempauze. Eerst in settings waarin ze zich comfortabel voelde. Gaandeweg ook op momenten die ze minder evident vond. Zo leerde ze in steeds meer situaties dicht bij zichzelf te blijven, in plaats van onbewust in oude reactiepatronen te schieten.
En onlangs was het tijd voor de ultieme uitdaging: zwemmen in volle zee, in omstandigheden die Anna altijd als innerlijk stormachtig had ervaren. Het parcours dat we aflegden bleek vruchten te hebben afgeworpen. Vandaag bereidt Anna zich op bestuursvergaderingen voor door zich eerst goed met haar essentie te verbinden a.d.h.v. de adempauze. Waar het kan neemt ze nu tijdens de meeting ook als eerste het woord, zodat ze vanuit haar centrum en vanuit zachtheid kan spreken.
Het resultaat: haar woorden komen aan. En de stress van weleer is verleden tijd. Het stormt niet langer op zee. En als het dat wel nog een keer zou doen? Dan weet Anna hoe ze telkens weer kan terugkeren naar de onderstroom van rust in zichzelf. Een vaardigheid voor het leven.

Ervaar jij momenteel veel stress op het werk en verlang je naar meer flow?

Meld je dan hier aan voor een adempauze.