Heb je stress? Adem!

Heb je stress? Adem!

De adempauze, die ook wel ademruimte genoemd wordt, is een waardevolle tool om jezelf opnieuw te verzamelen in stressvolle situaties. Jouw ademhaling is een handig referentiepunt om op terugvallen. Je hoeft het nooit te zoeken, ook niet als je stress ervaart.

Omdat gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen voortdurend in interactie zijn met elkaar kan je dankzij de adempauze inzicht krijgen in deze 3 elementen. Ze bevatten een zee van waardevolle informatie die je kan gebruiken om op een wijze manier te handelen in stresssituaties. Zonder een adempauze reageer je spontaan mee in het moment en maak je de situatie alleen maar erger.

Door de focus van jouw aandacht bij jouw ademhaling te brengen, verleg je jouw aandacht van jouw hoofd naar jouw lichaam. Dat haalt je uit je denken en dat is alvast een mooi begin. Je creëert op die manier ruimte om bepaalde zaken te exploreren zodat je op een wijze manier verder kan. Welke gedachten zijn er? Welke emotie ervaar je? En hoe voelt dit in jouw fysieke lichaam?

De kracht van gedachten

De dagelijkse routine zorgt ervoor dat we voortdurend in ons hoofd zitten. Denken is een menselijk proces en het functioneert op automatische piloot. Gedachten hebben altijd te maken met het verleden of met de toekomst. Ze hebben nooit te maken met het huidig moment, want dat laatste kan je alleen ervaren met je zintuigen en niet met je hoofd. De valkuil van gedachten is dat het grootste deel ervan niet overeenkomt met de zuivere feiten. En dat is nu net wat je je kan afvragen tijdens een adempauze.

Als je weet dat elke handeling gebaseerd is op een gedachte, is het verstandig om eerst even de tijd te nemen om die gedachten zorgvuldig af te toetsen of ze kloppen met de werkelijkheid, vooraleer je een actie onderneemt die gebaseerd is op iets dat niet waar is.

“Stoppen met waarmee je bezig bent door een adempauze in te lassen, kan in een stressmoment soms tegenstrijdig voelen maar is achteraf een bijzonder waardevol besluit.”

Emoties willen gevoeld worden

Voelen konden we al van in de wieg. Een baby kan alleen maar voelen en is dus met andere woorden pure “zijnsenergie”. Het denken daarentegen is “doe-energie” en wordt pas later aangeleerd door de omgeving. Dat betekent dat we langzaam maar zeker meer vertrouwd geraken met “doen” dan met “zijn”.

Op zich is daar niets verkeerd mee, zolang er een gezonde balans is tussen beide. Het spijtige is echter dat door stress die balans op de duur helemaal doorslaat naar denken. Herken je het gevoel van continu in je hoofd te zitten? Het voelt als een soort gevangenis: je gedachten blijven maar doorgaan. Je grootste wens is dat je het kon doen stoppen. Elke gedacht roept een emotie bij je op. Door je bewust te worden van wat je precies voelt in het moment, zak je al in je fysieke lichaam en kom je even uit je hoofd. Omdat emoties niet altijd aangenaam zijn om te voelen, duwen we ze meestal weg. We willen niet voelen, we “bedenken” liever een oplossing voor de situatie. Nochtans zijn jouw emoties wijze raadgevers die je vertellen wat de impact op jouw systeem is. Door jouw emoties te leren herkennen, omarmen en doorvoelen, kom je dichter bij jouw eigen waarheid, bij dat waar jij echt voor staat. Dat betekent dat je keuzes kan maken die in lijn zijn met jouw essentie en met dat wat jij in de wereld wil zetten.

Je lijf als antenne

Elke emotie vertaalt zich in jouw fysieke lichaam. Bij stress is dit heel duidelijk: je maag trekt samen, je hebt klamme handen, het zweet breekt je uit, je tanden zijn op elkaar geklemd.

Deze signalen negeer je meestal, nochtans is het waardevol om hier bewuster mee om te gaan. Als je deze reacties in je fysieke lichaam te lang negeert, kan dat op langere termijn schadelijke gevolgen hebben. Als je lichaam te lang in de kramp gaat, stapelt stress zich op en krijgt het niet de kans om uit te vibreren. Jouw fysieke gewaarwordingen beter leren kennen, helpt je om respectvoller om te gaan met dat fantastische lichaam van jou. Ook hier kan even goed doorademen in het moment wonderen doen.

Zo zie je maar dat een ogenschijnlijk eenvoudige oefening als de adempauze een schat aan waardevolle informatie kan brengen.

Ervaar jij momenteel veel stress op het werk en verlang je naar meer flow?

Meld je dan hier aan voor een adempauze.